Jump to content

Cat De Sigure Sunt Metodele Contraceptive?


Aleex

Recommended Posts

Cat de sigure sunt metodele contraceptive?

Injectile hormonale (Depo-Provera), metodele hormonale si dispozitivele intrauterine cu fir de cupru, au o eficienta de 97% pana la 99.9%, ceea ce demonstreaza ca 1 pana la 3 din 100 de femei care folosesc aceste metode ramane insarcinata in interval de 1 an. Anticonceptionalele orale (ACO), fie ele combinate sau doar cu progesteron, au o eficienta de 92%, ceea ce inseamna ca 8 din o suta de femei care folosesc ACO, raman insarcinate in decurs de un an. Daca sunt administrate zilnic, la aceeasi ora, eficienta lor creste pana la 99%. Plasturele hormonal si inelul vaginal, sunt considerate a fi la fel de eficiente ca si ACO. Pentru ca sunt totusi o metoda contraceptiva relativ noua, nu exista suficiente studii care sa sustina acest lucru.

 

Metodele contraceptive de bariera, precum diafragma, calota cervicala, buretii, prezervativele si spermicidele, au o eficienta moderata. Diafragma si calota cervicala au o eficienta de 84% in cazul femeilor care nu au avut o nastere pe cale naturala (vaginala). In cazul femeilor care au nascut pe cale vaginla, utilizarea acestor metode este mai putin eficienta. Eficienta lor creste doar daca sunt utilizate corect in timpul fiecarui contact sexual, mai ales ca unele femei gasesc neplacuta intreruperea actului sexual pentru folosirea acestora.

 

Prezervativele utilizate cu sau fara spermicide au o eficienta moderata ca metoda contraceptiva.

- prezervativele pentru barbati sunt eficiente in 85% din cazuri, ceea ce inseamna ca din 100 de cupluri care folosesc aceasta metoda, 15 femei vor ramane insarcinate intr-un an.

- prezervativele pentru femei sunt eficiente doar in 79% din cazuri, si anume, 21 din 100 de femei raman insarcinate intr-un an, daca folosesc numai aceasta metoda contraceptiva.

- spermicidele au o eficacitate de 71%, astfel ca 29 din 100 de femei care folosesc aceasta metoda raman insarcinate intr-un an.

- expertii recomanda utilizarea prezervativelor in combinatie cu spermicidele sau prezervativele in combinatie cu alte metode contraceptive, pentru o eficacitate mai mare.

 

Metodele contraceptive de bariera (diafragma, calota cervicala, buretii) trebuie folosite la fiecare contact sexual si este indicata introducerea lor cu cateva minute inaintea contactului sexual. Majoritatea cuplurilor folosesc cu succes prezervativul sau alta metoda contraceptiva de bariera.

Este important de luat in calcul si confortul in timpul utilizarii unei metode contraceptive de bariera. Daca metoda nu ofera confortul necesar pe parcursul actului sexual si daca este folosita intermitent din acest motiv sau altul, ar trebui sa se aleaga o alta metoda de contraceptie.

 

Cum se previn bolile cu trasmitere sexuala?

 

 

Posibilitatea de a contacta o boala cu trasmitere sexuala este mica doar in cazul in care exista siguranta ca partenerul sexual nu este purtator al unei astfel de boli. In cazul unui risc oricat de mic este recomandata utilizarea prezervativului ca metoda aditionala de contraceptie.

Prezervativul protejeaza inpotriva unor infecti precum: HIV (virusul care cauzeaza SIDA), Gonoreea, Sifilis, Chlamidia, verucile si Herpesul genital, boala inflamatorie pelvina, etc.

 

De retinut!

 

Prezervativele si spermicidele se gasesc in orice farmacie sau supermarket si nu necesita o reteta medicala. Este important sa se citeasca toate instructiunile de pe ambalaj pentru o utilizare cat mai corecta a acestora.

In cazul femeilor care doresc o contraceptie hormonala este indicat in prealabil un consult de specialitate, care sa evidentieze in mod special aparatul reproducator (ecografie abdominala cu examinarea uterului si anexelor precum si un test Papanicolau pentru depistarea precoce a unui posibil cancer de col uterin).

Istoricul medical este important in cazul femeilor care utilizeaza contraceptie hormonala, deoarece acestea pot agrava unele boli cronice sau alta patologie asociata.

 

 

In cazul adolescentelor sunt importante urmatoarele:

- consilierea medicala cu asigurarea confidentialitati in cazul in care adolescenta necesita un consult ginecologic sau alta examinare de specialitate

- adolescentele inactive sexual nu necesita intotdeauna un examen ginecologic

- in cazul adolescentelor active sexual este necesar screeningul anual pentru bolile cu trasmitere sexuala, in marea majoritate a cazurilor este necesar doar un test de urina. Un examen Papanicolau este necesar dupa 2-3 ani de la inceperea vieti sexuale.

Contraceptia naturala (metoda calendarului) nu necesita un consult medical, insa cere o atentie si dedicatie deosebita. Din aceasta cauza, are o eficenta mica ca metoda contraceptiva si este mai degraba conceputa ca o metoda de a concepe o sarcina.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...