Jump to content

Tg Neamt


Aleex

Recommended Posts

Centrul Orasului

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/targu-neamt0.jpg

Cetatea Neamtului

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/cetatea-neamtului8.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/cetatea-neamtului0.jpg

Casa Memoriala Ion Creanga

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/creanga0.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/creanga1.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/creanga2.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/creanga3.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/creanga4.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/interior-creanga0.jpg

http://www.romanianmonasteries.org/rom/images/interior-creanga1.jpg

Sper sa va placa orasul unde locuiesc eu :D/>

Din punct de vedere al vestigiilor arheologice,în arealul orașului Târgu Neamț a existat una din cele mai vechi așezări locuite din zonaMoldovei, ele datând din neolitic și epoca bronzului. Cele mai vechi dovezi de locuire s-au găsit în zona Băilor Oglinzi (zona izvoarelor sărate), și anume ceramică ce datează din perioada culturii Starcevo-Cris (mileniul VI-V î.d.Hr.). Cultura aceasta a fost urmată de cultura Precucuteni (mileniu V-IV î.d.Hr.) și apoi civilizația Cucuteni (până în mileniul III î.d.Hr.), culturi atestate de descoperirile facute laPometea, Lunca, Târpești, Oglinzi etc. în anul 1847, atunci când s-au început săpăturile pentru Spitalul Orășenesc, s-au descoperit, de asemenea, urmele unei posibile cetăți dacice [2].

în epoca feudală, în această zonă deja exista o așezare stabilă și evoluată, care datorită situării sale la intersecție de drumuri comerciale de mare importanță, și-a câștigat repede statutul de târg. Acest statut a fost câștigat mai ales după secolul al XII-lea, după venirea și stabilirea aici a mai multor sași din zona Flandrei, atunci cand s-a adoptat pentru așezarea deja existentă modelul de organizare a orașelor transilvănene, iar ocupațiile locuitorilor s-au extins și la meșteșugurile practicate de sași [2].

 

 

Localizare și așezare geografică

 

Târgu Neamț este un oraș din județul Neamț, regiunea Moldova, România.Orașul este situat în nordul județului Neamț, în vestul regiunii istorice Moldova, și în nord-estul României. Orașul este situat la o altitudine medie de 365 m, pe terasa râului Ozana, un afluent al Moldovei, care se varsă în râul Siret. Prin așezarea sa, orașul se află, de asemenea, la intrarea în Depresiunea Neamțului, la poalele Culmii Pleșu, Vârful Vânători (624 m). Principale forme de relief sunt Depresiunea Neamțului (Ozana - Topolița) și dealurile și culmile ce țin de Subcarpații Moldovei: Culmea Pleșu (culme submontană) la nord, dealurile Movilelor, Humulești și Ocea la sud, și dealul Boiștea care închide valea Ozanei la est. Culmea Pleșului, cu o lungime de 24 km, situată la nord, are înălțimea maximă de 913 m. înspre orașul Târgu Neamț, se află vârful Vânători care are altitudinea de 623 m, ce se ridică cu aproape 250 m deasupra albiei râului Ozana, printr-o pantă stâncoasă. înspre sud dealurile au aspect de coline datorită înăltimilor lor nu foarte mari: Dealul Movilelor (440 m), dealul Humulești (410 m), dealul Ocea (400 m). Dealul Boiștea este situat pe latura estică a orașului Târgu-Neamț, pe cealaltă parte a râului Ozana, la ieșirea din depresiunea subcarpatică. Are altitudinea maximă de 582 m și străjuiește întreaga vale, mai ales că versantul nordic este mai abrupt. La baza sa se găsește satul Blebea, o mică suburbie a orașului.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...